BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
Meniu
Home
Foto
Achizitie pui
Back to RASE
Forum
Contact
© COPYRIGHT 2005 ALL RIGHTS RESERVED canisa.pluto.ro

ISTORIC

Este demonstrat prin documente scrise ca acesti "caini patati" sunt sositi, nu se stie bine de unde, pe coastele sudorientale ale Mediteranei. Alte exemplare aveu sa soseasca in secolele urmatoare, odata cu invazia popoarelor slave, iar in secolul al V-lea d.Ch. impreuna cu caravanele tiganilor emigrati din Orient. Oricum, trecutul indepartat al "cainilor patati", care inca nu se numeau Dalmatieni, este invaluit in legenda. Ii regasim mult mai real reprezentati in cateva lucrari ale pictorilor flamanzi din secolul al XVII-lea. Este vorba de caini cu un aspect robust, dar in mod inconfundabil Dalmatieni, de regula aparand in scene de vanatoare. Faptul ca acesti caini erau folositi la vanatoare este demonstrat documentar prin picturi si scrieri ale multor autori. Exista marturii ale prezentei lor in toate zonele Europei, chiar si in Italia secolului al XVI-lea, unde erau folositi la partidele de vanatoare, mai ales in regiunile din nord. In schimb, nu exista nici o urma a acestei rase in zona balcanica. De abia in 1930, in Dubrovnik, apar stiri despre o pereche de Dalmatieni pur sange importati din Anglia de un englez bogat. La sfarsit de secol XVIII, acest "caine patat", mereu confundat inainte cu alti caini de vanatoare tip Pointer, Copoi sau Harrier, poate fi identificat, in sfarsit, nominal. Naturalistul francez Buffon il numeste intr-o lucrare datand din 1772 "Bracul bengalez", fara sa explice de ce. Thomas Bewick, in "Istoria patrupedelor" (1791), il numeste "Dalmatian" pentru prima oara si ii dedica un lung paragraf insotit de o serie de desene ilustrative, fara sa motiveze aceasta denumire. Nu se stie - si probabil nu se va sti niciodata - de ce Dalmatianul se numeste asa. Dalmatianul, in mod cert, este o rasa originala, nu obtinuta de om, si asupra careia nu s-a intervenit intens, caracteristicile fizice si comportamentele ramanandu-i nealterate. Daca au existat imixtiuni (probabil de Pointer), acestea nu au fost realizate conform unui program de studiu. Prin munca de selectie initiala de englezi in 1900, rasa s-a ameliorat, conservand totusi substantial caracteristicile strabunilor sai indepartati: misteriosii "caini patati".

PROFIL

Deschis, sociabil, cordial. Cu aceste adjective este descris de catre standard caracterul Dalmatianului. Sa adaugam si altele: afectuos, vesel si mereu gata sa devina prietenul celui ce se poarta ca un prieten. Caracterul Dalmatianului trebuie sa fie echilibrat, chiar daca din prea multa afectivitate ajunge sa se manifeste exuberant. Dupa aceasta defulare, comportamentul sau trebuie sa fie linistit, mai ales daca extraordinara sa nevoie de afectivitate a fost rasplatita cu cateva mangaieri. Dar, atentie, Dalmatianul are in repertoriul sau un bagaj nebanuit de modalitati de exprimare care pot inmuia inimile celor slabi de inger. Stie cu "sa se suie" in capul unui stapan prea tandru, dar totodata simte si respecta un stapan mai ferm care stie sa se faca respectat. Dalmatianul arata respect dar niciodata supunere. Comenzile dure sunt executate, dar cainele nu renunta la privirea neicrezatoare si chiar putin sfidatoare. Astfel, unii Dalmatiani sunt in mod superficial clasati drept incapatanati sau, si mai rau, imposibil de dresat. Este necesar sa i se comande cu fermitate, dar sa fie inteles si respectat. Dalmatianul va urma cu bucurie ceea ce i se cere doar daca se simte la egalitate si nu umilit, pe pozitia unui sclav. Dalmatianul este foarte inteligent. O data gasit secretul inteligentei sale canine, orice stapan il poate modela. Se adapteaza la orice ritm de viata si traieste foarte bine intr-un apartament. Un Dalmatian care traieste ca membru de familie intr-un spatiu mic este mai fericit decat unul care duce o viata solitara intr-un parc imens. Este dotat cu o energie debordanta si, pentru binele sau fizic si psihic, trebuie sa-si epuizeze aceste resurse intr-un spatiu deschis. Este un insotitor perfect pentru cei care merg cu bicicleta, fac jogging sau calatoresc. Nu este niciodata apatic. Mereu atent, percepe cel mai mic zgomot si este un caine de paza vigilent. Se limiteaza la a da alarma printr-un latrat, deoarece nu este si nu trebuie sa fie agresiv si nici sa muste. Este bun, dar asta nu inseamna ca indura resemnat rautatile copiilor. Atunci cand creste impreuna cu ei este un tovaras perfect, deoarece nu reprezinta niciodata un pericol. Unele exemplare, mai ales femelele, pot fi timide. Timiditatea este de nedorit si este sanctionata prin standard. Un adult timid, in general, a fost un pui indraznet care a trecut printr-o experienta traumatizanta. Are o memorie foarte buna, uita greu intamplarile neplacute, dar cu multa rabdare si sensibilitate i se poate reda siguranta.

STANDARD

Aspect general: Dalmatianul este un caine caracterizat de blana si pete. Este puternic, musculos si activ. Linia sa armonioasa nu trebuie sa fie niciodata grosolana sau greoaie. Da dovada de o mare rezistenta si viteza.

Capul: Capul este suficient de lung, cu craniul plat si mai lat intre urechi. Zona temporala este bine delimitata, iar stopul este bine marcat. Nu trebuie sa fie cutat. Botul este lung, puternic si nu trebuie sa fie ascutit. Buzele trebuie sa fie uscate si bine aderente la maxilar. La varietate cu pete negre, trufa trebuie sa fie numai de culoare neagra; la varietatea cu pete maro, este numai de culoare maro.
Dentitia: Este foarte puternica, cu inchiderea perfect "in forfeca", completa si uniforma.
Ochii: Brun moderat, distantati intre ei, rotunzi, vii si stalucitori, cu o expresie inteligenta. Trebuie sa fie de culoare inchisa la cainii cu pete negre si maro deschis pana la culoarea ambrei la cei cu pete maro. Marginile pleoapelor trebuie sa fie in intregime negre sau foarte inchise la culoare la cei patati cu negru si maro la cei patati cu maro.
Urechile: Prinse sus si de marime potrivita, mai largi la baza, se strang catre varf si au marginile rotunjite. Sunt purtate pe langa cap, au textura foarte fina si sunt bine pigmentate.

Gatul: Are lungimea potrivita, este bine arcuit, suplu si nu trebuie sa prezinte salba.

Corpul: Toracele este amplu si adanc. Coastele sunt bine curbate. Greabanul este bine definit. Linia spatelui este puternica si dreapta. Zona salelor are o musculatura puternica si este usor arcuita.
Coada: Ajunge pana la jarete, e bine prinsa, se ingusteaza treptat catre extremitatea sa si nu este niciodata grosolana. Nu trebuie sa fie prinsa nici prea sus, nici prea jos si nu trebuie sa fie purtata usor curbata in sus si niciodata rulata in forma de inel. E preferabil sa aiba cateva pete.

Membrele
Membrele anterioare: Linia spetei lejer oblica este uscata si musculoasa. Coatele, bine aderente la torace. Membrele anterioare sunt perfect drepte, puternice, cu o osatura solida. Articulatia carpiana trebuie sa fie elastica.
Membrele posterioare: Au musculatura bine dezvoltata si evidente. Genunchiul este bine arcuit. Jaretul este usor inclinat. Membrele posterioare, vazute din spate, trebuie sa fie paralele.
Labele: Rotunde si compacte, cu degetele bine arcuite "de pisica". Cuzinetii rotunzi, tari si elastici. Unghiile sunt negre sau albe la varietatea alb cu negru si maro sau albe la varietatea de culoare maro.

Miscare: Dalmatianul are o mare lejeritate in miscare. Modul sau de actiune este fluid, puternic, ritmmic, cu pasul lung. Vazute din spate, picioarele se misca dupa doua linii paralele, cele posterioare pe urma celor anterioare. Un pas scurt si omiscare oscilanta a labelor sunt incorecte.

Roba
Parul: Este scurt, tare si aderent, neted si lucios.
Culoare: Culoarea de fond este alb pur. Dalmatianul alb cu negru prezinta pete de un negru intens, cei alb cu maro au pete de culoare maro ca ficatul. Petele nu trebuie sa se suprapuna, dar trebuie sa fie rotunde, cu contur clar si bine distribuite. Diametrul lor este de 2-3 cm. Petele de pe cap, de pe coada si de pe extremitati sunt cele mai mici.

Talie si greutate: Echilibrul general al ansamblului este de maxima importanta. Inaltimea ideala la nivelul greabanului pentru masculi este de 56-61 cm si, pentru femele, 54-59 cm. Greutatea ideala pentru masculi circa 27 kg, pentru femele circa 24kg.

Defecte: Orice discordanta fata de punctele descrise deja trebuie considerata un defect si trebuie evaluata gravitatea acesteia.
Defecte eliminatorii: Pete prea mari, pete concentrice. Exemplarele tricolore (pete negre si pete maro la acelasi caine). Pete de culoarea lamaiei (nuante de culoarea lamaiei sau a bronzului ale petelor). Alte defecte de pigmentatie. Ochii albastri. Iris heterocrom. Prognatism. Brevignatism. Comportament exagerat timid sau exagerat agresiv.

Nota: Masculii trebuie sa aiba doua testicule evidente, normal dezvoltate si complet coborate in scrot.